header img

Μικροζυθοποιίες

και οι μπίρες τους

Μικροζυθοποιίες

Στο Athens Craft Beer Festival συμμετέχουν 33 μικροζυθοποιίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και 9 μικροζυθοποιίες από Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία, Σερβία, Σουηδία και Τσεχία. Οι 6 από τις ξένες δεν βρίσκονται καν στην ελληνική αγορά. Όλες με τους ίδιους τους μικροζυθοποιούς επί τόπου και κάποιους για πρώτη φορά σε επαφή με κοινό.

Οι μικροζυθοποιίες του Athens Craft Beer Festival:

ALEA BREWING CO

  • Η Alea Brewing Co είναι μια φρέσκια μικροζυθοποιία, που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό μόλις αυτό το καλοκαίρι, μετά από χρόνια των ανθρώπων της στο χώρο της οικιακής ζυθοποίησης. Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα στη Μεταμόρφωση Αττικής. Εκεί είναι το σπίτι της "μόνης ελληνικής μικροζυθοποιίας που βάζει τη μπίρα της σε κουτάκι", όπως λένε από την Alea Brewing Co., η οποία κατεβαίνει στο Φεστιβάλ με 3 βασικες συνταγές, μία έκπληξη και την πρώτη δοκιμαστική της. Έτσι, οι επισκέπτες του Athens Craft Beer Festival θα γνωρίσουν την «Πεταλούδα», το «Ψάρι» και το «Πανγκολίνο», αλλά και μελλοντικές παραγωγές της μικροζυθοποιίας, γιατί ήδη για την Alea Brewing Co ο κύβος ερίφθη (ή αλλιώς, "Alea iacta est")!

  • Χλοης 87, 14452 Mεταμόρφωση Αττικής
  • aleabrewingco@gmail.com
  • www.aleabrewingco.gr
BlackHot Chilly Porter
  • Imperial Porter
  • Μαύρη
  • 9,50%
California Common
  • Steam Lager
  • Κεχριμπαρένια
  • 5,50%
Wit
  • Wit
  • Θολή κίτρινη
  • 4,50%
Test Batch
  • English Bitter
  • Κεχριμπαρένια
  • 4%
Pale Ale
  • Pale Ale
  • Κίτρινη προς πορτοκαλί
  • 5%

AXIOM BREWERY

  • «Μπίρα! Αυτό είναι ό,τι κάνουμε», λένε λακωνικά στην Axiom Brewery, μία μικροζυθοποιία από μια χώρα με τεράστια παράδοση στη μπίρα, την Τσεχία. Ωστόσο, η Axiom Brewery απευθύνεται σε ανοιχτόμυαλούς ανθρώπους, ώστε να τους μυήσει στο θαυμαστό κόσμο της χειροποίητης μπίρας, τις γεύσεις και τα στυλ της, τόσο τα παραδοσιακά (ανάμεσά τους και ένα από τα παραδοσιακά τσέχικα, τη lager), όσο και τα πειραματικά. Άλλωστε, όπως λένε οι άνθρωποι τής Axiom Brewery οι μπίρες της στηρίζονται στην ιστορία, ακόμα και στην λαϊκή σοφία, στον επαγγελματισμό και τελικά σε ό,τι κάνουν οι άνθρωποι όταν εξερευνούν, όταν θέλουν να εκφραστούν προσωπικά και όταν φτάνουν στα όριά τους.

  • Průmyslová 3, 796 01 Prostějov, Czech Republic
  • +420731256910
  • beer@axiombrewery.com
  • axiombrewery.com
Tripception
  • Belgian Tripel
  • 11 EBC
  • 8%
Tenzing
  • Robust Porter
  • 75 EBC
  • 7%
Sour Station Raspberry
  • Berliner Weisse
  • 20 EBC
  • 4,5%
Melipona
  • Vanilla Milk Stout
  • 70 EBC
  • 6,5%
Greek Fire
  • Imperial Stout
  • 100 EBC
  • 12,5%
Flivver
  • American Barley Wine
  • 30 EBC
  • 11%
Gonza
  • Pale Ale
  • 16 EBC
  • 5,5%
Tacticool
  • Imperial IPA
  • 18 EBC
  • 8%
Sour Station Passion Fruit
  • Berliner Weisse
  • 8 EBC
  • 4,5%

BLAME THE SUN BREWING

  • Η Blame The Sun Brewing είναι μία contract ζυθοποιία, η οποία παράγει μπίρες πειραματικών συνταγών, εμπνευσμένες από τον κόσμο τού κοκτέιλ, της craft μπίρας και την Tiki κουλτούρα. Στόχος της είναι να μυήσει το ζυθόφιλο κοινό και στο συνδυασμό της μπίρας με αποστάγματα και βέβαια με το φαγητό. Οι άνθρωποι πίσω από τη Blame The Sun Brewing είναι δυο: Οι Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος και Δημήτρης Λαδόπουλος, με γνώσεις και επαγγελματική ενασχόληση στο χώρο του κοκτέιλ και της μπίρας.

  • Κωνσταντινουπόλεως 141, 13562 Άγιοι ΑνΆργυροι, Cava di Patsi
  • 6934635730
  • blamethesunbrewing@gmail.com
  • www.blamethesunbrewing.com
Beach bum
  • Tropic Ale
  • Θολή ξανθιά
  • 5%
Hula Doll
  • Tiki Pale Ale
  • Θολή ξανθιά
  • 5%
Hidden Pearl (in colab with Strange Brew)
  • IPA
  • Θολή ξανθιά
  • 5.50%

BREWSKI

  • «Στη Brewski δεν φτιάχνουμε μπίρα. Φτιάχνουμε Brewski». Έτσι λέει ο μικροζυθοποιός της: «Γιατί η Brewski σημαίνει τρόπος και δέσμευση ζωής». Με έμφαση στην τεχνολογία αιχμής και στην απόλυτη υγιεινή, στη σουηδική Brewski πασχίζουν μονίμως για το ανώτερο επίπεδο χειροποίητης μπίρας, στην όψη, στα αρώματα και στο στόμα. «Μια προσπάθεια που δεν έχει ταβάνι. Γιατί ακόμα κι αν οι χειροποίητες μπίρες δεν αρέσουν σε όλους, έτσι ακριβώς πρέπει να είναι», πιστεύει ο ιδρυτής της, που «παρότι το να παρασκευάζεις κορυφαία μπίρα δεν είναι παίξε γέλασε», ζει το όνειρό του. Είναι Brewski απ’ την κορφή ως τα νύχια! Δηλώνει ένα με τη δουλειά του και καλεί, ευχαριστώντας τους εκ των προτέρων, όλους όσοι θέλουν να γίνουν Brewski να το ονειρευτούν μαζί του, παρέα με τις μπίρες του.

  • Cindersgatan 8, 25220 Helsingborg, Sweden
  • +46704409596
  • hannah@brewski.se
  • www.brewski.se
Mangofeber
  • DIPA
  • Κίτρινη
  • 8%
Scarecrow
  • DDH NEIPA
  • Απαλή κίτρινη
  • 7%
Second Base
  • DIPA
  • Κίτρινη
  • 8%
Disco Danke
  • Berliner Weisse
  • Πορτοκαλοκίτρινη
  • 7%
Triple Berry Pie
  • Berliner Weisse
  • Πορφυροκόκκινη
  • 3.5%
Eric
  • Imperial Stout
  • Σκούρα καφέ
  • 11%

CLEPSYDRA NOMAD BREWING

  • Η Clepsydra Nomad Brewing ανήκει στον Παναγιώτη Ζώτο, που ασχολείται με την οικιακή ζυθοποίηση τα τελευταία 9 χρόνια. Επέλεξε να ακολουθήσει και αυτός το νομαδικό τρόπο ζυθοποίησης για την εμπορική παρασκευή μπίρας, χρησιμοποιώντας δηλαδή εξοπλισμό οργανωμένων ζυθοποιείων. Η πρώτη μπίρα τής Clepsydra Nomad Brewing ήταν μια New England ΙPA με έντονα αρώματα τροπικών φρούτων. Η λέξη «Clepsydra» (όργανο μέτρησης του χρόνου), που επιλέχθηκε ως όνομά της, αναφέρεται στην καλύτερη δυνατή, κατά το ζυθοποιό, αξιοποίηση του χρόνου. Η αξιοποίηση αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν για την παρασκευή και βέβαια την απόλαυση μπίρας, στον πολύμορφο αρωματικό και γευστικό κόσμο της, μαζί με ανθρώπους που την αγαπούν.

  • info@clepsydrabrewing.gr
  • www.clepsydrabrewing.gr
Just in Time
  • New England IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 7%
Raspberry Florida Weiss
  • Sour Florida Weiss
  • Κόκκινη
  • 4%
Smoked Baltic Porter (Festival Edition, in colab with Sui Generis)
  • Smoked Baltic Porter
  • Μαύρη
  • 8.5%

DARK CROPS

  • Η Dark Crops ανήκει στον Βασίλη Σέγκο, ο οποίος ασχολείται με την οικιακή ζυθοποίηση από το 2010 και επέλεξε να πλασάρει τον αέρα τής «μεταλλάδικης» (heavy metal) «σκοτεινής» κουλτούρας στην ελληνική craft ζυθοποιία, με τις γεμάτες «κακία» μπίρες του (ετικέτες με δαίμονα, λογότυπο με δρεπάνι χάρου και άλλα σχετικά…). Οι μπίρες τής Dark Crops παράγονται στη Λακωνική Ζυθοποιία Σπάρτης και στην Ηλειακή Ζυθοποιία στον Πύργο, σε τέσσερις  τύπους: American Pale Ale, Imperial Stout, West Coast IPA και Belgian Ale. Με άλλα λόγια, ο Βασίλης Σέγκος συγκαταλέγεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στους περίφημους νομάδες (ή «gypsy») ζυθοποιούς, που φτιάχνουν τις μπίρες τους χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό οργανωμένων ζυθοποιείων.

  • Αθανασίου Διάκου 7, Άγιοι Ανάργυροι, Αθήνα
  • 2102323646
  • darkcropsbrewery@gmail.com
  • www.darkcrops.com
Freezing Moon
  • Imperial Stout
  • Μαύρη
  • 10%
APA II
  • APA
  • Ξανθιά
  • 5%
IPA
  • IPA
  • Ξανθιά
  • 6%
NEWB
  • Weiss
  • Ξανθιά
  • 5%
White Whale
  • Imperial Stout
  • Μαύρη
  • 15%

DREAMER BREWING

  • Οι Στέλιος και Μαρία από τη Βέροια ασχολούνται με την οικιακή ζυθοποίηση από το 2014, λόγω αγάπης στην craft μπίρα και μιας ‘’τυχαίας’’ επίσκεψης σε ζυθοποιείο. Πυρετωδώς πειραματιζόμενοι έκτοτε σε όλα τα είδη μπίρας, κλασσικά, ευφάνταστα, με περίπλοκες συνταγές και υλικά, σκληρή δουλειά, διάβασμα και πολλή πρακτική, στόχευσαν στην παραγωγή νόστιμης μπίρας, με χαρακτήρα και ταυτότητα. Ένα χόμπι που τους έκανε να γνωρίσουν το χώρο της craft μπίρας και την κουλτούρα που δημιουργείται και στη χώρα μας. Η πρώτη επίσημη μπίρα τους ήταν η Oniro, με όνομα που δόθηκε για ευνόητους λόγους, αφού πραγματοποίησε όντως έναν πόθο τους σαν. Ακολούθησαν η επετειακή Vic Secret IPA και η Crafty Lager. Στο Athens Craft Beer Festival παρουσιάζουν την τέταρτη ετικέτα τους, Cosmic Maze IPA. ""Διαλέξαμε το δρόμο της νομαδικής ζυθοποίησης, κάνοντας τη μπίρα μας σε άλλα ζυθοποιεία λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Ευελπιστούμε κάποτε να φτιάξουμε το δικό μας ζυθο...παλάτι", λένε οι Στέλιος και Μαρία και προσθέτουν: "Every great dream begins with a dreamer"

  • 6981957086
  • st-eee@windowslive.com
Cosmic Maze
  • IPA
  • Κίτρινη
  • 6%
Cherry Flanders Ale
  • Flanders red ale
  • Σκούρα κόκκινη
  • 6,70%
Barrel Aged Imperial Stout
  • RIS
  • Μαύρη
  • 12,50%
American Barley Wine
  • American Barley Wine
  • Σκούρα πορτοκαλί
  • 11%

DRY & BITΤER BREWING

  • Η δανέzικη μικροζυθοποιία Dry & Bitter, επίτιμη καλεσμένη από το εξωτερικό στην έκθεση Ζυθογνωσία 2018, αισθάνθηκε μεγάλη χαρά στην πρόσκληση να ξανάρθει στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά ως συμμετέχουσα στο 1ο Athens Craft Beer Festival. Η Dry & Bitter ιδρύθηκε το 2015, εδρεύει αρκετά κοντά στην Κοπεγχάγη και αρχικός σκοπός της ήταν η παραγωγή ισορροπημένων και ολόφρεσκων IPAs. Μετά από 4,5 χρόνια λειτουργίας έχει επεκταθεί και στην παραγωγή μπίρας stout, porter, fruited kettle sour κ.ά. Ξεκίνησε δε να πειραματίζεται και έχει πια εντρυφήσει και σε παλαιωμένες σε βαρέλι μπίρες. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες της ταξιδεύουν πολύ, με σκοπό να εμπλουτίζουν τις ζυθογνωστικές εμπειρίες τους. Τα προϊόντα τής Dry & Bitter εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

  • Borupvej 80; 3330 Gørløse; Denmark
  • +4567788504
  • marian@dryandbitter.com
  • www.dryandbitter.com
Sidetrack
  • Porter
  • Μαύρη
  • 5.1%
Dank & Juicy
  • IPA
  • Κεχριμπαρένια
  • 6.2%
Christian Bale Ale
  • Session IPA (SIPA)
  • Ξανθιά
  • 4.6%
Fat & Fruity
  • IPA
  • Ξανθιά
  • 6.5%
Harvest Thief
  • Sour IPA
  • Χρυσή
  • 4%
Joyrider
  • DIPA
  • Ξανθιά
  • 8%
The Black Orb
  • Black Currant Gose
  • Ροζ
  • 5.4%
Juicy Gotcha Back
  • IPA
  • Ξανθιά
  • 6.6%
Hekseri
  • Mixed Fermentation Sour with Cherries
  • Κόκκινη
  • 5.4%

FLAROS BEER

  • Η Flaros Beer είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Όθωνα Θεοφάνους, γνωστής φυσιογνωμίας στους κύκλους των μπιρόφιλων και δη των οικοζυθοποιών. Το 2017 μετά από 7 συναπτά έτη οικιακής ζυθοποίησης αποφάσισε να εισέλθει στα χωράφια της εμπορικής παραγωγής μπίρας με την μέθοδο της νομαδικής ζυθοποίησης, την διαδικασία δηλαδή που σου επιτρέπει να φτιάξεις τις μπίρες σου χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό ενός οργανωμένου ζυθοποιείου. Όπως όλοι σχεδόν οι νομάδες ζυθοποιοί, εξαρχής στόχευσε στην καινοτομία των προϊόντων του, με συμμάχους την αγάπη και το μεράκι για την οικοζυθοποίηση και την μπίρα. Στα 2 χρόνια του εμπορικού ταξιδιού της Flaros beer έχει σκαρώσει 4 ετικέτες (Session Ale, IPA, Amber, Wheat), ενώ λίαν συντόμως θα κυκλοφορήσει και 5η που θα συμπληρώσει το κουιντέτο των συνταγών. Στην ετικέτα της Flaros beer διακρίνεται η αδρή εικόνα ενός φλάρου, της παραδοσιακής κεραμικής καμινάδας που βρίσκεται στην σκεπή κάθε σιφνέικου σπιτιού, τόπο καταγωγής του παραγωγού.

  • 6948309049
  • flarosbeer@gmail.com
  • www.flaros.beer
Session Ale
  • APA
  • Χρυσόξανθη
  • 4,7%
IPA
  • American IPA
  • Χρυσαφένια
  • 5,7%
Amber
  • American Amber
  • Κεχριμπαρένια
  • 5,2%
Wheat
  • American Wheat
  • Λαμπερά ξανθιά
  • 4,4%
2 Years Celebration Stout
  • Stout
  • Μαύρη
  • 6,7%

KABINET BREWERY

  • Στο Nemenikuće της Σερβίας, σε μια ηλιόλουστη πλαγιά στους πρόποδες του βουνού Kosmaj ζει ένα ζευγάρι παθιασμένο με τη μπίρα και με τη χειροποίητη παρασκευή της. Γιατί «η μπίρα δημιουργεί ενθουσιασμό. Φαίνεται κάτι απλό, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει πολλά μυστικά! Η ανυπομονησία πριν από τη δοκιμή μιας χειροποίητης μπίρας και η απόλαυσή της όταν βιώνεις ξανά το χρώμα, το αρωματικό και γευστικό εύρος της και την υφή της είναι τεράστια. Μερικές φορές φαντάζει ατελείωτη», λένε. Δεν είναι παρά δύο παθιασμένοι γκουρμέ τύποι, που ψάχνουν για νέες και ασυνήθιστες γεύσεις, παράγοντας τις μπίρες τους πάντα από επιλεγμένα συστατικά. Γι’ αυτό άλλωστε το λόγο δημιούργησαν τη μικροζυθοποιία Kabinet.

  • Despota Stevana Lazarevića 11, 11450 Nmenikuce, Sopot, Serbia
  • +381112424478
  • kabinet@kabinet.rs
  • www.kabinet.rs
Carnival
  • Sour Beer
  • 25 EBC
  • 4%
Disko
  • NEIPA
  • 13 EBC
  • 5,50%
Inversion
  • Sour Beer
  • 20 EBC
  • 5%
John Lemon
  • Belgian Wit
  • 9 EBC
  • 5,50%
Kolaboracija 02
  • Caramel Stout Aged
  • 110 EBC
  • 11.80%
Loco About Coco
  • Black NEIPA
  • 60 EBC
  • 6,90%
Supreme
  • Session IPA
  • 9 EBC
  • 4,60%
To the Moon and Back
  • Double IPA
  • 9 EBC
  • 7,60%
Wanna be Lee?
  • Ale
  • 9 EBC
  • 5,30%

LA PIRATA BREWING

  • «Ο Πειρατής» μεταφράζεται στα ελληνικά η εν λόγω μικροζυθοποιία από την Ισπανία, που κάνει αναφορά στην ελληνική λέξη «πυρ», ως αρχή τής λέξης «πειρατής», επειδή οι πειρατές έκαιγαν τα πλοία που λεηλατούσαν για να μην αφήσουν ίχνη. Την ίδια ρίζα αποδίδει και στη λέξη «πείραμα», αφού με ανάλογα εμπρηστικές καταστροφές ξεκίνησε τα πρώτα της πειράματα ζυθοποίησης η εν λόγω μικροζυθοποιία. Σιγά σιγά αυτά εξελίχθηκαν σε κάτι πιο… «πόσιμο», που τελικά εγένετο μπίρα. Μπίρα που στην πορεία άρεσε όλο και περισσότερο στους ίδιους τους «πειρατές» οικοζυθοποιούς, αλλά και σε φίλους τους, οπότε η παραγωγή της έπρεπε να αυξηθεί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία για αυτήν την πάντα… «πειρατική» μικροζυθοποιία της Βαρκελώνης.

  • P.I. La Pobla, H, Nave 15, 08260Súria, Barcelona
  • +34938696596
  • info@lapirata.beer
  • www.cervesalapirata.com
Red Forest
  • Berliner Weiße
  • Κόκκινη
  • 4,30%
Panòptic
  • NEIPA
  • Βαθιά χρυσή
  • 6,80%
Súria
  • APA
  • Κίτρινη
  • 5%
Black Block
  • RIS
  • Μαύρη οπάκ
  • 11,20%
Deep Inside
  • Porter
  • Μαύρη
  • 6,00%
Boats & Hops
  • Hazy DIPA
  • Βαθιά χρυσή
  • 8,70%
Barcelona Tropical
  • DDHIPA
  • Κίτρινη
  • 6,50%
Tovarisch Block
  • RIS
  • Μαύρη οπάκ
  • 13,00%
Shock Doctrine
  • DIPA
  • Βαθιά χρυσή
  • 9,00%
Liquid Fear
  • DIPA
  • Κίτρινη
  • 8,70%

MIDNIGHT CIRCUS GYPSY BREWING

  • Στη Midnight circus κοιμούνται λίγο (όπως φαίνεται και από το πρώτο συνθετικό του ονόματος) και παθιάζονται πολύ με τη μπίρα. Θεωρούν πως η χειροποίητη μπίρα είναι 35% πάθος, 15% τέχνη και 50% επιστήμη. Οι άνθρωποι πίσω από το νομαδική (χωρίς δικό της ζυθοποιείο – εξ ου και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος) ζυθοποιία είναι το ζευγάρι Λουκάς και Μυρσίνη. Ξεκίνησαν ως οικοζυθοποιοί και έγιναν νομάδες ζυθοποιοί. Παρότι πολυπράγμονες, μετά από πολλή μπίρα και πολύ μπιροτουρισμό αποφάσισαν να φτιάξουν δικές τους μπίρες, που πρωτοκυκλοφόρησαν στα τέλη Απριλίου 2018. Είναι πια τρεις: Το αρχικό ζευγάρι, Ντάμα Kούπα (Queen of Hearts, μια Red Ale) και ο Μονόφθαλμος Jack (One-Eyed Jack, μια Pre-Prohibition Lager) και η τελευταία δημιουργία, το Κοράκι (The Crow, μια Stout).

  • Στρατηγού Κοντούλη 7, 11742 Αθήνα
  • 6972892519
  • info@midnightcircus.gr
  • www.midnightcircus.gr
One-Eyed Jack
  • Pils
  • Ξανθιά
  • 6%
Queen of Hearts
  • Red Ale
  • Κόκκινη
  • 5%

MONACHUS BREWING

  • Με όνομα εμπνευσμένο από την πατρίδα της, την Αλόννησο, η μικροζυθοποιία Monachus Brewing ξεκίνησε εντός πολλών και ποικίλων αρωμάτων. Γιατί ως ιδέα δημιουργήθηκε στην κουζίνα του εστιατορίου του Γιώργου Αναγνώστου (Δεντρολίμανο), στην περιοχή Βότση του πανέμορφου αυτού νησιού, μετά από δοκιμή χειροποίητων μπιρών από το Βέλγιο. Η πρώτη τελική προσπάθεια, μετά από πολλούς πειραματισμούς και διείσδυση στα άδυτα της ζυθοποίησης (αλλά και στο υπόγειο του κ. Αναγνώστου, όπου γίνονταν τα πειράματα...), αφορά μια ντόπια, χειροποίητη, φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπίρα. Ιδανική να ξεδιψά όποιον σοφά την επιλέγει, ιδίως το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν και άλλες τελικές προσπάθειες, οπότε και νέες ετικέτες.

  • Βότση, 37005 Αλόννησος
  • 6977544765
  • alonisos@gmail.com
Hoppy Seal
  • Pilsner
  • 5 SRM
  • 5%

NOBLE MEN

  • Οι μπίρες τής νομαδικής ζυθοποιίας Noble Men παρασκευάζονται με στόχο να εκπλήξουν, τόσο την Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, ούσες, σύμφωνα με τους ζυθοποιούς τους «ιδιαίτερες, πρωτότυπες και μοναδικές». Άλλωστε, κεντρικά σημεία της φιλοσοφίας τους είναι ο σαρκασμός, η παιχνιδιάρικη διάθεση, ο αντικομφορμισμός, η αλήθεια και η ευγένεια, που αποτελούν τρόπο ζωής και λειτουργίας τής μικροζυθοποιίας τους. Είναι δηλαδή ένα έναυσμα για την περιπέτεια των ανθρώπων της στον κόσμο της χειροποίητης μπίρας. Μια περιπέτεια με artisanal τεχνικές ζυθοποίησης, «φευγάτα» εικαστικά και ξεχωριστές ιδέες για κάθε τύπο μπίρας και βέβαια, αυστηρή επιλογή υλικών, που οδήγησε ήδη σε 4 μπίρες, η κάθε μια με τη δική της ιστορία.

  • Υμηττού 190, 11636 Παγκράτι
  • 2121046623
  • info@noblemenbeer.gr
  • www.noblemenbeer.gr
Madame Pilsneuer
  • Citra Hops Pils
  • Ξανθιά
  • 5,50%
Crazy Lupulo
  • Imperial Belgium IPA
  • Σκούρα
  • 7,50%
Red Grizzly
  • APA
  • Κόκκινη
  • 5,50%
Holy Strength
  • Abbey Triple
  • Ξανθιά
  • 12%

NOCTUA ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

  • «Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τού αρέσει η μπίρα, απλώς δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τη μπίρα που τού ταιριάζει». Αυτό ισχυρίζονται οι άνθρωποι πίσω από τη Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας, που εμπνευσμένοι από διάφορες craft μπίρες της αρεσκείας τους θέλησαν να προχωρήσουν στην παραγωγή, μεταδίδοντας πλέον την εμπειρία τους μέσα από δικές τους μπίρες. Χειροποίητες μπίρες, όπως τις απαιτεί η επανάσταση που σημειώνει παγκοσμίως η craft παραγωγή "αληθινής" μπίρας, από μικροζυθοποιίες, που ουδεμία σχέση έχουν σύμφωνα με τη Noctua με αυτές της μαζικής παραγωγής. Προϊόντα της Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας αποτελούν η Noctua Head Twister, μια μυρωδάτη και γευστική μπίρα με άξονα το λυκίσκο, που ξεκίνησε οικιακά σε σπιτικές κατσαρόλες και μετά από αρκετές εκδοχές με βύνες και λυκίσκους και αλλεπάλληλες δοκιμές έφτασε στο επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα και η Noctua Night Vision. Μια Black IPA μπίρα, με έντονες τροπικές μυρωδιές, δυνατό σώμα και σκοτεινό μαύρο χρώμα, που ενώ ήταν αρχικά συνταγή οικιακής ζυθοποίησης, τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της τής εξασφάλισαν θέση ανάμεσα στα προϊόντα του ζυθοποιείου. Σε αυτές προστέθηκε πρόσφατα για να μείνει και η Insomnia IPA, μια west coast IPAle.

  • Πειραιώς 124, 11 854 Γκάζι
  • 2103454484
  • info@noctua.gr
  • www.noctua.gr
Head Twister
  • Pale Ale
  • Ξανθιά
  • 5.2%
Night Vision
  • IPA
  • Μαύρη
  • 7.2%
Insomnia
  • IPA
  • Ρουμπινί
  • 5.8%

PAGE 24 St-Germain

  • Μικροζυθοποιία από τη βόρεια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από την Αιξ-Νουλέτ, νοτιοδυτικά της Λιλ και νοτιοανατολικά του Καλαί, η Brasserie Saint Germain (Page 24) διαθέτει μια γενναία γκάμα από μπίρες, που ταξιδεύουν, εκτός από διάφορες χώρες της Ευρώπης, σε Βόρεια Αμερική και Κίνα. Υπερήφανοι για την περιοχή τους, οι ιδιοκτήτες της χρησιμοποιούν για της παραγωγή τους τοπικά υλικά, τουλάχιστον στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Άλλωστε, όπως πρεσβεύουν, η βόρεια Γαλλία φημιζόταν ανέκαθεν για το λυκίσκο της. Έτσι, αντίθετα με τις βιομηχανίες μπίρες, για την παρασκευή των οποίων ο λυκίσκος εισάγεται, η εν λόγω μικροζυθοποιία αγοράζει το λυκίσκο της από ντόπιους αγρότες και υποστηρίζει σθεναρά την παραγωγή του, ενώ κάτι ανάλογο κάνει και με το κριθάρι που χρησιμοποιεί στις μπίρες της.

  • 26 rue d'Arras 62160 Aix-Noulette, France
  • +33321722424
  • contact@page24,fr
  • www.page24.fr
Rye IPA
  • IPA
  • Ξανθιά
  • 5,50%
Smoky Barley Wine
  • Barley Wine
  • Σκούρα κεχριμπαρένια
  • 10,50%
Exotic Sour
  • Fruity Sour
  • Ξανθιά
  • 4,60%
Raspberry Sour
  • Fruity Sour
  • Κοκκινοροζέ
  • 4,60%
Double IPA
  • IPA
  • Ξανθιά χάλκινη
  • 8,50%
Hildegarde Blonde
  • Bière de Garde
  • Ξανθιά
  • 6,50%

RANDOM BREWING

  • Η Random Brewing είναι νέα και ωραία! Ακολουθώντας τη στρατηγική της νομαδικής ζυθοποίησης, δεν έχει μεν δικό της ζυθοποιίο, αλλά επισκέπτεται εγκαταστάσεις άλλων για να φτιάξει τις μπίρες που ονειρευονται οι δημιουργοί της. Από τη Random brewing μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ασύνδετα μεταξύ τους είδη μπίρας. Γιατί οι άνθρωποι πίσω από αυτήν φτιάχνουν πάντα ό,τι τους αρέσει και τα γούστα τους είναι ευμετάβλητα... Μπορεί να πρόκειται για μια παραδοσιακή και τυπική συνταγή, μπορεί να είναι ένας τρελός πειραματισμός ή απλά... ό,τι να ‘ναι. Βεβαιώνουν όμως τους ζυθόφιλους πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη, όπως και αυτοί δεν βρέθηκαν στο χώρο τυχαία.

  • Δοϊράνης 36, 17671 Καλλιθέα
  • 2109596201
  • beer@randombrewing.gr
  • www.randombrewing.gr
The Devil's Sock
  • Altbier
  • Καστανοκόκκινη
  • 5%
Hot Cucumbeer
  • Special-Vegetable Beer
  • Ξανθιά
  • 4%
Red Submarine
  • American Amber Ale
  • Καστανοκόκκινη
  • 6,5%

REKETYE BREWING CO

  • Για τους ανθρώπους της ουγγρικής μικροζυθοποιίας Reketye Brewing Co (ιδρ. 2014) «δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο για να γίνονται οι άνθρωποι ευτυχισμένοι από τη μπίρα κι αν υπάρχει, εμείς τη μπίρα ξέρουμε, τη μπίρα εμπιστευόμαστε»! Με βάση λοιπόν τις κλασικές αξίες αυτού τού ποτού, αλλά και την τρέλα που κουβαλούν, έχουν κάνει το μικροζυθοποιείο τους μέρος τής ζωής τους και εξηγούν: «βλέπουμε τις νέες τάσεις και δημιουργούμε τις μπίρες του αύριο, μαθαίνοντας συνεχώς, καινοτομώντας τεχνολογικά και ξεπερνώντας τελικά τα όριά μας, μόνιμα εξελισσόμενοι. Γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το παρακολουθούμε στην αιχμή του, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, δουλεύοντας σκληρά, μόνοι ή σε συνεργασία με άλλους εξαίρετους συναδέλφους ζυθοποιούς».

  • 2142 Nagytarcsa. Also Ipari kt 4, Hungary
  • +36709301393
  • rtzoltan@gmail.com
Double Pelletration
  • Russian Imperial Stout
  • Μαύρη
  • 11%
Melonade
  • Fruit Βeer
  • Ελαφρώς θολή
  • 6,50%
BrainDance
  • Berliner Weisse
  • Απαλή
  • 3,70%
Kettlesourus
  • Sour NEIPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 7%
RHDKZ BBA
  • Bourbon Barrel Aged Russian Imperial Stout
  • Μαύρη
  • 13%
Heavy Daddy
  • New England IPA
  • Ελαφρώς θολή
  • 7%
Transmutation 5
  • Merlot Barrel Aged Spontan Fermented Flanders Red
  • Προς το μπλε
  • 6%
Allspiced Saison
  • Spiced Saison (Koriander / Allspice)
  • Απαλή
  • 6,50%
Reketye IPA
  • Hazy IPA
  • Θολά πορτοκαλί
  • 5,50%

RHOMBUS BREWERY

  • Η βουλγαρική ζυθοποιία Rhombus Brewery είναι ένα μικρό οικογενειακό ζυθοποιείο στο Pazardzhik, που λειτουργεί από το 2012 και έχει ιδιαίτερη φιλοσοφία και ρίζες στην παρασκευή μπίρας. «Το δημιουργήσαμε για να φτιάχνουμε αληθινή μπίρα», λένε οι ιδρυτές του. Ονομάστηκε «Ρόμβος» από ένα θρύλο τής περιοχής, που σχετίζεται και με τον ποταμό Έβρο, αλλά και επειδή το εν λόγω σχήμα παραπέμπει σε ένα σώμα που συνδέεται με περιστρεφόμενη άτρακτο. Συνδέεται έτσι με το δεύτερο τσάκρα, το υπεύθυνο για τις αισθήσεις και «συμβολίζει την εσωτερικότητα που βάζουμε στις μπίρες μας», εξηγούν και πάλι από τη Rhombus Brewery: «ο ρόμβος συμβολίζει επίσης την οικογένεια και τη συγγένεια και μάς εκφράζει γιατί η μικροζυθοπποιία μας είναι οικογενειακή. Συγγενεύει δε με την παράδοση για την παρασκευή χειροποίητης μπίρας από εντελώς φυσικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, χωρίς τη χρήση συνθετικών ενζύμων και σταθεροποιητών».

  • 41 Ivaylovsko Shose Street
  • +359899189638
  • stoycho@rhombusbrewery.com
  • www.rhombusbrewery.com
Aloha IPA
  • American IPA
  • Ξανθιά
  • 6%
Lacto IPA
  • Sour IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 6,60%
Brett IPA
  • Brett IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 6,10%
English Porter
  • English Porter
  • Σκούρα καφέ
  • 5%
Black Jack
  • Export Stout
  • Μαύρη
  • 6,3%

SATYR BREWS

  • Βροντερό "παρών" στο Athens Craft Beer Festival λένε οι πρωτοπόροι του gypsy brewing και "παντελώς ασόβαροι", όπως δηλώνουν οι ίδιοι, Satyr Brews. Με τη βραβευμένη IPA που τους έκανε φίρμες και τη Menace IPA, βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια νέα συνταγή, σε συνεργασία με τους Cafeistas: Mulata, μια Milk & Coffee Brunch Stout, που και αυτή εντάσσεται στο ίδιο πνεύμα που διέπει τους ανθρώπους της Satyr Brews: Να συνδέουν συνεκδοχικά τη μπίρα αλλά και τη μικροζυθοποιία τους με τους μυθικούς Σάτυρους, εξηγώντας πως μέσα από την ιστορική της πορεία, η παραγωγή μπίρας έγινε τελικά "έκπτωτη". Ενάντια σε αυτό δοξάζουν την εμφάνιση των σύγχρονων οικοζυθοποιών, που παίρνοντας το παιχνίδι πάνω τους έσωσαν την κατάσταση, νεκρανασταίνοντας τη μπίρα. Ένα ποτό με μακρά πολιτισμική αλλά και ηδονιστική παράδοση. Οι πιο οργανωμένοι δε από αυτούς, ως μικροζυθοποιοί, καθιερώνουν σταδιακά τη χειροποίητη μπίρα και τον πολύμορφο κόσμο της σε διάφορα μήκη και πλάτη της γής. Σε αυτό το κλίμα και στην Ελλάδα, κάποιοι τύποι σαν αυτούς της Satyr Brews εξερευνούν και συστήνουν τον μαγικό αυτόν κόσμο και στη χώρα μας. Τον κόσμο της πραγματικής, της αληθινής μπίρας, για αυτούς που δεν συμβιβάζονται ποτέ ξανά αφότου γνωρίσουν την αλήθεια!

  • Oικονομίδου 25, 12132 Περιστέρι
  • 6947000171
  • info@satyrbrews.gr
  • www.satyrbrews.gr
Menace IPA
  • West Coast IPA
  • Απαλά κεχριμπαρί
  • 5,20%
Mulata
  • Coffee Milk Stout
  • Βαθιά εσπρεσί
  • 6,00%

SKNIPA – SALONIKIA BEER

  • Η παρέα από δυο Γιώργηδες κι έναν Άγγελο ξεκίνησαν να ζυθοποιούν το 2010, στην αρχή οικιακά. Με γνώσεις, μεράκι και πολλά πειράματα, αποφάσισαν να φτιάξουν την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, καταφέρνοντας να κάνουν την αγάπη, το πάθος και την τρέλα τους για την αγνή, απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπίρα… επάγγελμα. Ωστόσο, η φιλοσοφία τους για ποιότητα, διαφορετικότητα και μοναδικότητα στην παραγωγή μπίρας δεν άλλαξε. Σε αυτά προστέθηκε η επιλογή κατά 80% ελληνικών προϊόντων και εξοπλισμού και η Sknipa ήταν πραγματικότητα. Το όνομα προέκυψε από μόνο του, όταν ένα βράδυ η παρέα μαζεύτηκε ακριβώς για να βρει όνομα για τη μικροζυθοποιία της. Όνομα δεν βρήκε, αλλά έγιναν… «σκνίπα». Ταίριαζε και το κράτησαν.

  • 17ο χλμ. επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, 57001 Θέρμη
  • 2310463444
  • info@sknipa.beer
  • www.sknipa.beer
Sknipa
  • Strong Ale
  • Βαθιά κεχριμπαρένια
  • 6,2%%
Sknipa Lady
  • Saison Ale
  • Θολή ξανθιά
  • 5.5%
Sknipa Bold
  • Session IPA
  • Καφεκόκκινη ανοιχτή
  • 5,00%
Salonikia Beer
  • Pilsner
  • Βαθιά κίτρινη
  • 5,50%
Hazy Rays
  • Ale
  • Θολή κίτρινη
  • 6%

STRANGE BREW ATHENS

  • To 2015 τρεις φίλοι οικοζυθοποιοί θέλησαν να περάσουν από τη γεμάτη συγκινήσεις παραγωγή μπίρας στο σπίτι, στο επόμενο βήμα, το οποίο έγινε το 2017. Τότε προχώρησαν επίσημα σε αυτό που λέμε παραγωγή χειροποίητής (craft) μπίρας ως νομάδες ζυθοποιοί. Η μικροζυθοποιία τους ονομάστηκε Strange brew Athens (άραγε από το ομώνυμο κλασικό ροκ τραγούδι των Cream;) με πρώτη μπίρα τη Jasmine IPA. Το ταξίδι αυτό της Strange brew ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της Λακωνικής Ζυθοποιίας, κοντά στη Σπάρτη, όπου ακολούθησαν και άλλες τρεις μπίρες, οι εφάπαξ παραγωγής Uncle Jam's Brewhouse Tales. Ως γνήσιοι νομάδες ζυθοποιοί παράγουν πια τις μπίρες τους στη Μπύρα Χίου και συνεχίζουν να θέλουν να ταρακουνήσουν τα ζυθικά ύδατα της Ελλάδας.

  • Φαλήρου 86, 11741 Κουκάκι
  • 2109232146
  • info@strangebrew.gr
  • www.strangebrew.gr
Jasmine
  • IPA
  • Θολή πορτοκαλοκίτρινη
  • 6.2%
Mandy Black
  • Export Stout
  • Μαύρη
  • 7%
Dr Haze
  • Imperial IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 8%
Lemonfarm
  • Farmhouse Saison
  • Ξανθιά
  • 5.5%
Uncle Jam's #Tale 6
  • Session IPA
  • Θολή κίτρινη
  • 4,50%

ZMAJSKA PIVOVARA

  • Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της, η μικροζυθοποιία Zmajska Pivovara συμπεριλήφθηκε από το Ratebeer στις 10 καλύτερες νέες μικροζυθοποιίες τού κόσμου, η Porter μπίρα της μπήκε στις 15 καλύτερες παγκοσμίως, το 2017 κρίθηκε η καλύτερη ζυθοποιία της Κροατίας και το 2108 η μπίρα της RIS BA θεωρήθηκε η καλύτερη μπίρα τής χώρας. Κάτι παραπάνω λοιπόν από άξια και αξιόλογη η συμμετοχή της στο 1ο Athens Craft Beer Festival. Άλλωστε, ο λόγος που δημιουργήθηκε η Zmajska Pivovara, μετά από μακρά περίοδο πάθους των ιδρυτών της με τη μπίρα και την πειραματική οικιακή ζυθοποίηση, ήταν να φέρει ό,τι πιο νέο και ενδιαφέρον στο ποτό αυτό και στα πολλά στυλ του στην Κροατία. Άλλωστε, οι εν λόγω ανθρώπων θεωρούν πως το παγκόσμιο κίνημα χειροποίητης μπίρας έχει αλλάξει την άποψη των ζυθόφιλων για τη μπίρα και θα την αλλάξει περαιτέρω.

  • Kreše Golika 3a, 10090 Zagreb, Croatia
  • +38598583588
  • andrej@zmajskapivovara.hr
  • www.zmajskapivovara.hr
Pale ale
  • APA
  • Λαμπερή κεχριμπρένια
  • 5,30%
Pozoj
  • American IPA
  • Χρυσή
  • 7,30%
Hoppy Wheat
  • American Wheat
  • Αχυρένια
  • 4,90%
Pils
  • Pilsner
  • Αχυρένια
  • 4,80%

ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

  • Η μοναδική ζυθοποιία στα βόρεια προάστια και μία από τις λίγες στην Αττική, λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στον πεζόδρομο της Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι, παράγοντας φρέσκο ζύθο με αγάπη και μεράκι. Γνήσιος, τοπικός ζύθος σε 20 και πλέον συνταγές, από γνωστές έως λιγότερο γνωστές, που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργικής ζυθοποίησης. Πίσω από το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Φώτη Αναστασίου, τού The Local Pub, έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπητούς χώρους στο ζυθόφιλο κοινό, πραγματικά αφιερωμένος στη μπίρα. Άλλωστε, το μικροζυθοποιείο του (και το εννοούμε μικρό…) ομορφαίνει τον πίσω χώρο τής παμπ. Εκεί, οι ζυθοποιοί Μάκης Σαρηγιάννης, Matthew Dean και Γιάννης Ψιμούλης φτιάχνουν μπίρες περιορισμένης παραγωγής, αποκλειστικά σε βαρέλια, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Μπίρες που καταναλώνονται φρέσκες (πού αλλού;) στο The Local Pub, στο επίσης γνωστό The Lazy Bulldog Pub (Γκάζι) αλλά και σε επιλεγμένες μπυραρίες και μπαρ της Αθήνας.

  • Χαϊμαντά 25, 15234 Χαλάνδρι
  • 6940864443
  • oifotan@hotmail.com
Όξινη
  • Kettle Sour
  • Θολή κίτρινη
  • 3,50%
Μόκα
  • Mocha IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 8%
Ωκεανίς
  • Νew Zealand IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 6,40%
Αστερόεσσα
  • APA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 5,30%
Βοημίας
  • Unfiltered Pils
  • Θολή κίτρινη
  • 4,70%
Σταράτη
  • Hefeweizen
  • Θολή κίτρινη
  • 4,70%
Κραταιά
  • Imperial Stout
  • Μαύρη
  • 9,50%
Μονοποικιλιακή Centennial
  • Single Hop IPA
  • Θολή πορτοκαλί
  • 5,20%
Πυρίτης
  • Smoked Stout
  • Μαύρη
  • 5,50%

ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΠΗΝΕΙΟΥ - LOLA BEER

  • Η πρώτη μικροζυθοποιία της πόλης της Λάρισας είναι γεγονός και φέρει το όνομα τού εμβληματικού ποταμού της περιοχής, Πηνειού. Η Ζυθοποιεία Πηνειού λάνσαρε στην αγορά τη μπίρα «LoLa», που πήρε έξυπνα το όνομά της από τα πρώτα δύο γράμματα των δύο λέξεων Longitude (Γεωγραφικό Μήκος) και Latitude (Γεωγραφικό Πλάτος), αναγράφοντας στην ετικέτα τις γεωγραφικές συντεταγμένες της Λάρισας. Πρόκειται για δύο ετικέτες, απαστερίωτης και αφιλτράριστης μπίρας, η μία της κατηγορίας pilsner, που χαρακτηρίζεται από τη γεύση και τη μακρά επίγευση του τσέχικου λυκίσκου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της και μια τύπου Belgian Ale, με χάλκινο χρώμα, πλούσιο αφρό, αρώματα και γεύσεις ψωμιού και μπισκότου. Σύντομα ετοιμάζεται και μια τρίτη ετικέτα τύπου IPA, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο 1o Athens Craft Beer Festival.

  • 7ο χλμ. Λάρισς - Συκουρίου, 41500 Λάρισα
  • 2410575710
  • info@pineiosbrewery.gr
  • www.pineiosbrewery.gr
Lola Pilsner
  • Pilsner
  • Ξανθιά
  • 5,00%
Lola Belgian Ale
  • Belgian Ale
  • Χάλκινη
  • 5,50%
Lola IPA
  • American IPA
  • Χάλκινη
  • 6,00%

ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ VALTINGER

  • Όταν η γερμανική εμπειρία συνάντησε το ελληνικό πάθος γεννήθηκε η Valtinger, με μπόλικο μεράκι πειραματισμό και δοκιμές και οι μπίρες της είναι έτοιμες να περάσει από τα αλώνια στα σαλόνια. Η αρχή έγινε κατά τη διάρκεια μίας βραδιάς μπίρας (Καλοκαίρι 2012), όταν έπεσε η ιδέα για τη δικιά τους μπίρα. Ακολούθησαν πειραματισμοί οικιακής ζυθοποίησης και ανάλογες εμπειρίες και άρχισαν τα έξοδα για εξοπλισμό. Μετά ήρθε το όνμα: Valtinger, από το Βάλτα (παλιά ονομασία του χωριού στης Κασσάνδρειας) και “ger”, για να έχει κάτι από Γερμανία. Ταυτόχρονα η γνώση αυξανόταν, με διάφορα σεμινάρια και συμμετοχές σε διαγωνισμούς. Κάπως έτσι εγένετο πρότυπη μικροζυθοποιία Valtinger, το χειμώνα τού 2018. Οι στόχοι πολλοί, για εξάπλωση πέρα από την τοπική αγορά, ώστε οι μπίρες τής Valtinger να κατακτήσουν -γιατί όχι;- τον κόσμο. Με εκλεκτές ελληνικές πρώτες ύλες, όπως ορεινό μέλι Χαλκιδικής, να συνδυάζονται με αγάπη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντα μοναδικό.

  • Πλατεία Ελευθερίας, Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
  • 6974147063
  • misaltis@hotmail.com
Golden Honey Ale
  • Honey Ale
  • Χρυσόξανθη
  • 5,60%
German Style Pilsner
  • Pilsner
  • Ξανθιά
  • 5,40%

ΗΛΕΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

  • Η Ηλειακή Ζυθοποιία είναι η πρώτη ζυθοποιία που ιδρύθηκε στο νομό Ηλείας (στο χωριό Λαντζόϊ), το 2012, από τους Ανδρέα Παπαδάκο, την Διονυσία Ντατσοπούλου – Μπριντζίκη και τον Διονύσιο Μπριντζίκη. Είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία στη Νότιο Ελλάδα και έχει ένα όραμα: «το όνειρο τού πάθους και τής δόξας». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ζύθου στην Ελλάδα. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, μπροστά από τον οποίο μπαίνει όμως ο παράγοντας άνθρωπος. Έχει δυνατότητα παραγωγής περισσότερων από 40.000 εκατόλιτρα μπίρας, ενώ χρησιμοποιεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά και γεωθερμία. Οι μπίρα Olympica Magna, που παράγει, δεν παστεριώνεται, δεν χρωματίζεται τεχνητά, δεν περιέχει χημικά, βελτιωτικά γεύσης, διαύγειας ή εμφάνισης ή συντηρητικά, το ανθρακικό της προέρχεται από φυσική δεύτερη ζύμωση και έχει ισορροπημένη αλλά πλούσια γεύση. Φτιάχνεται από ελληνικές βύνες, επιλεγμένο λυκίσκο, αρωματικά βότανα και νερό από ορεινές πηγές του όρους Ερύμανθος.

  • Λαντζόι Ηλείας
  • 2621069184
  • elisbrewery@gmail.com
  • www.elisbrewery.com
White
  • White
  • Άσπρη
  • 7%
Milf
  • Pale Ale
  • Ξανθιά
  • 5%
Weiss
  • Wiess
  • Θολή χρυσή
  • 10%
Black
  • Black Ale
  • Σκούρα
  • 6%

ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

  • Η Κρητική Ζυθοποιία είναι η πρώτη μικροζυθοποιία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και βρίσκεται στο Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007, με το Γιάννη Λιονάκη, μηχανολόγο μηχανικό, ο οποίος ήθελε να προσφέρει στους Χανιώτες και στους επισκέπτες του νησιού μια ντόπια και γευστική μπίρα. Με σεβασμό στο περιβάλλον ακολουθεί ορθολογική χρήση ενέργειας (βιομάζα, γεωθερμία κ.ά.) και νερού. Παράγει μόνιμα τις lager μπίρες Χάρμα, στις εξής τρεις εκδοχές: Χάρμα Blond (ξανθιά αφιλτράριστη, απαστερίωτη, βαρελίσια), Χάρμα Dunkel (σκουρόχρωμη, αφιλτράριστη, απαστερίωτη, βαρελίσια) και Χάρμα Pale Ale (χρυσο-πορτοκαλί, αφιλτράριστη, απαστερίωτη, βαρελίσια με εκρηκτική γεύση και άρωμα). Ωστόσο, πειραματίζεται και με διάφορες εποχικές μπίρες.

  • Ζουνάκι Δ. Πλατανιά, 73002 Χανιά, Κρήτη
  • 2824031002
  • info@cretanbeer.gr
  • www.cretanbeer.gr
Χάρμα
  • Lager
  • Θολή χρυσοκίτρινη
  • 5%
Χάρμα
  • Dunkel
  • Βαθιά σκούρα καστανή
  • 5,50%
Χάρμα
  • Pale Ale
  • Χρυσή πορτοκαλί
  • 6%
Χάρμα
  • American Pilsner
  • Ελαφρώς θολή, κίτρινη
  • 4,80%
Χάρμα
  • Weiss
  • Θολή υπόλευκη
  • 4,80%
Χάρμα
  • Lager Mexicana
  • Θολή, ανοιχτή κίτρινη
  • 3,50%

ΚΥΚΑΩ HANDCRAFTED

  • «Kυκάω», στην αρχαία ελληνική, σημαίνει ανακατεύω, αναμειγνύω, συνδυάζω διάφορα συστατικά. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανάμιξης στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα ποτό με «ψυχοτροπικές» ιδιότητες που καταναλωνόταν μετά από πολλές μέρες νηστείας στην κορύφωση των Ελευσίνιων Μυστηρίων. H Κυκάω Handcrafted προσπαθεί σήμερα να δημιουργήσει ανάλογα έντονες, ζωντανές και σχεδόν ψυχεδελικές μπίρες!

  • Πλατάνι Πάτρας, 26504 Αχαΐα
  • 2616007652
  • nanozytho@gmail.com
Table IPA
  • Low Alcohol
  • Χρυσή, ελαφρώς πορτοκαλί
  • 2%
New England IPA
  • New England IPA
  • Κίτρινη
  • 5,20%
American Brown Ale
  • American Brown Ale
  • Καφέ
  • 8%
Brett IPA
  • Wild IPA
  • Κεχριμπαρένια
  • 7%
Oak Aged Export Stout
  • Stout Foreign / Export
  • Μαύρη
  • 6,50%
Kinky Kykao
  • DDH New England IPA
  • Χρυσή, ελαφρώς πορτοκαλί
  • 6,50%
India Pale Ale
  • American IPA
  • Χρυσή
  • 6,50%
Spicy Saison
  • Belgian Saison
  • Κεχριμπαρένια προς σκούρα κεχριμπαρένια
  • 7,00%
Mastic Wit
  • Belgian Wit
  • Κίτρινη
  • 4,50%
Brut IPA
  • Brut IPA
  • Χρυσή, ελαφρώς κεχριμπαρένια
  • 7%
American Strong Ale
  • American Strong Ale
  • Σκούρα κεχριμπαρένια προς καφέ
  • 7,50%
Thyme Saison
  • Funky Belgian Saison
  • Χρυσή, ελαφρώς πορτοκαλί
  • 7%
Berliner Weisse
  • Berliner Weisse
  • Ελαφρώς ροζέ
  • 3,50%
DIPA
  • Double IPA
  • Χρυσή, προς πορτοκαλί
  • 9%
Herbal Saison
  • Belgian Saison
  • Κεχριμπαρένια προς σκούρα κεχριμπαρένια
  • 7,5%
Que Te La Pongo
  • Belgian Dubbel
  • Κεχριμπαρένια προς σκούρα κεχριμπαρένια
  • 8,0%

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • Μπίρα αμιγώς Καβαλιώτικη, από τους Θάνο Τσουκαλά και Βαγγέλη Φάκα, 2 φίλους που πριν από περίπου μια πενταετία ασχολήθηκαν με τη χειροποίητη μπίρα. Βέβαια, όπως όλοι όσοι έχουν κολλήσει το εν λόγω μικρόβιο, διάβασαν, πειραματίστηκαν, δοκίμασαν, πήγαν σε σεμινάρια κ.λπ. κ.λπ. Πριν δυο χρόνια έστησαν και τις εγκαταστάσεις της μικροζυθοποιίας τους και έβγαλαν επίσημα την πρώτη τους μπίρα: Marmita "Red" Ale, προτείνοντάς την ως ιδανικό συνοδό για χοιρινό και κοτόπουλο. Σε συνεργασία με την πατρινή μικροζυθοποιία Κυκάω, ακολούθησε η Summer Session IPA και ένα είναι το σίγουρο: έπεται συνέχεια, ευφάνταστη και ενδιαφέρουσα!

  • Αργοναυτών 5, 65404 Καβάλα
  • 2510246616
  • info@marmitabeer.com
  • www.marmitabeer.com
Marmita Red Ale
  • Red Amber
  • Κόκκινη κεχριμπαρένια
  • 5,70%
Summer Session IPA
  • Session IPA
  • Ξανθιά
  • 5,20%

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ

  • Λίγο πριν το Πάσχα του 2016 ένα νεοσύστατο ζυθοποιείο στη Μύκονο ολοκλήρωσε την πρώτη βρασιά μπίρας. Ήταν άλλωστε θέμα χρόνου να δούμε και στο διάσημο αυτό νησί τη δική του μικροζυθοποιία. Το μινιμαλιστικού στιλ και υψηλής αισθητικής μικροζυθοποιείο, που μπορεί να υποδέχεται και επισκέπτες για γευστική δοκιμή και ξεναγήσεις, ίδρυσαν συνεταιριστικά οι παθιασμένοι με τη μπίρα Άγγελος Φερούς και Janos Bako, ο γνωστός οινολόγος και ζυθοποιός της Ζυθοποιίας Σαντορίνης Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο πωλητής Γιάννης Μυζάλης. Οι μπίρες Mikónu έχουν ευφάνταστες ετικέτες, με σύμβολο ένα μάτι. Βασικό όπλο τους είναι όμως η εντοπιότητα. Η μικροζυθοποιία χρησιμοποιεί βύνη και λυκίσκους υψηλών προδιαγραφών, από Ελλάδα και εξωτερικό και εκτός από τους συνεχείς πειραματισμούς της, ως βασική μπίρα παραγωγής έχει τη Blonde Saison, μια σύνθετη γευστικά μπίρα φαγητού. Παράγει επίσης μία πιο ελαφριά μπίρα Pale Ale.

  • Αργύραινα Μυκόνου, 84600 Κυκλάδες
  • 2289077912
  • info@mikonu.gr
  • www.mikonu.gr
Mikonu Sorachi Ace Saison
  • Saison
  • Ξανθιά προς κεχριμπαρένια
  • 5,50%
Mikonu Bohemian Pilsner
  • Pilsner
  • Χρυσαφένια
  • 4,20%
Mikonu Blonde Saison
  • Saison - Farmhouse Ale
  • Λευκόξανθη
  • 5%
Mikonu Barrel Aged Agiorgitiko
  • Saison - Farmhouse Ale
  • Βαθυκόκκινη
  • 9%

ΜΠΥΡΑ ΧΙΟΥ

  • Μια από τις πρώτες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της με ελάχιστο τεχνολογικά εξοπλισμό και μόλις 2 μικρές δεξαμενές στον Κάμπο της Χίου. Η πρώτη εμφιάλωση της Φρέσκιας Μπύρας Χίου (πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη) ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του 2012. Αμέσως αγαπήθηκε από όλο το νησί και στη συνέχεια εισέβαλε δυναμικά στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016, καινοτομώντας και πάλι, άνοιξε το δρόμο σε όσους θέλουν να φτιάξουν τη δική τους μπίρα. Σήμερα συνεχίζει να εξελίσσεται και να παράγει μοναδικές μπύρες.

  • Αγίου Μηνά 78, 82100 Κάμπος Χίου
  • 2271033107
  • info@chiosbeer.gr
  • www.chiosbeer.gr
Chios Beer North Aegean IPA
  • NΑIPA
  • 4 SRM
  • 6,2% vol
Chios Beer Wheat with Mastic
  • American Wheat Beer
  • 6 SRM
  • 5,5% vol
Chios Beer BBQ
  • Specialty Smoked Beer
  • 13 SRM
  • 5,5% vol
Chios Beer Smoked Robust Porter
  • Porter
  • 38 SRM
  • 6,2% vol
Fresh Chios Beer
  • American Pale Ale
  • 7 SRM
  • 4,9% vol
Chios Beer Mango Sour DIPA
  • Sour DIPA
  • 7 SRM
  • 8% vol

ΣΟΛΟ… YOUR CRETAN CRAFT BEER

  • Με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρίσκεται το επισκέψιμο ζυθοποιείο της, η Σόλο δεν είναι μια οποιαδήποτε μπίρα, αλλά μια craft μπίρα με ψυχή. Περήφανη, κατεχάρης και ασυμβίβαστη από τη φύση της, μπολιασμένη με την εμμονή πως η καλή μπίρα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, η Σόλο απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν μια αληθινή μπίρα με πλούτο γεύσης και αρωμάτων. Πιστή στο δημιουργικό και συνεργατικό της πνεύμα, πορεύεται με γνώμονα τη χαρά της γνώσης, της δημιουργίας και της συνεργασίας, προσκαλώντας τους απανταχού ζυθόφιλους σε διάδραση, με την πεποίθηση πως craft μπίρα σημαίνει πάνω από όλα ανθρώπινη επαφή και χαρά του να μοιράζεσαι. Το 2019 η Σόλο πολλαπλασίασε την παραγωγή της, με την επέκταση των εγκαταστάσεων της στην Κρήτη και την έναρξη μιας παράλληλης γραμμής παραγωγής στη Νορβηγία, προάγοντας τον οικουμενικό της προσανατολισμό, ο οποίος εκφράζεται μέσα από διεθνείς συνεργασίες και διακρίσεις, εξαγωγικές δραστηριότητες και δικτύωση με την παγκόσμια craft κοινότητα.

  • Kουντουριώτη 35, 71500, Καλλιθέα Ηρακλείου, Κρήτη
  • 2811750209
  • info@solobeer.gr
  • www.solobeer.gr
Σόλο Χωριάτικη
  • Saison
  • Ξανθιά ανοιχτή
  • 6,50%
Σόλο Ψακί
  • Classic IPA
  • Ξανθιά
  • 7,50%
Σόλο Ασκιανός
  • Porter
  • Σκούρα καφέ
  • 7%
Σόλο Lupulina
  • Catalan Hopped IPA
  • Ξανθιά ανοιχτή
  • 5%
Σόλο Harmony
  • Sour Kolsch
  • Ξανθιά ανοιχτή
  • 5%
Σόλο Φουριάρης
  • Imperial IPA
  • Ξανθιά
  • 10%